WYDARZENIA
10.2018

Obiad dla Seniora - duży krok do otwarcia się na innych

W ostatnim czasie w brzeskiej Rodzinie Kolpinga wiele się dzieje. Brzescy seniorzy uczestniczą w projekcie Związku Centralnego u Dzieła Kolpinga w Polsce pt. ,,Godność człowieka - moja, twoja, nasza”, w którym oprócz szkoleń i programu kulturalnego ciekawym wydarzeniem jest akcja „Niedzielny obiad dla seniora”.

19 października 2018r. seniorzy samotni spotkali się na takim właśnie obiedzie w restauracji o przedwojennych tradycjach ,,Pawilon” w Brzesku wraz z seniorami z brzeskiego KKS-u.

Uczestniczyło w nim 18 seniorów biorących udział w projekcie, 18 osób – członków Rodziny Kolpinga w Brzesku, w tym członkowie Zarządu oraz przedstawiciele Zarządu niemieckiej Rodziny Kolpinga z Landshut, którzy przybyli do nas z wizytą.

Wiele seniorów nie bywa w restauracjach nie tyle ze względów finansowych, lecz często z powodu braku towarzystwa. A wielu z nich, mimo samotności chce nadal czuć się potrzebnymi. Tak więc zaproszenie na obiad to mobilizacja do działania.

Przy pysznym obiedzie stopniowo topniało początkowe onieśmielenie i okazało się, że być seniorem to żadna przeszkoda do spędzania miło czasu. Słowa jednej uczestniczki: „Dziękuję, to było dla mnie takie święto, trzeba było się ubrać, przygotować i wyjść z domu, a tam bywa trudno.”

Czy obudził się potencjał, który drzemie w ludziach starszych? Myślę, że tak, a czasy, w których się mówiło, że emeryt to osoba, która spędza czas przed telewizorem, właśnie mijają. Nastaje moda na aktywną starość.

Krystyna Plichta

Kolpingowski Klub Seniora w Brzesku

Projekt  „Godność człowieka – moja- twoja- nasza” jest finansowany w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W ramach  projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości" w Rodzinie Kolpinga w Makowie Podhalańskim odbyły się dwa z trzech zaplanowanych obiadów.

Z Kolpingowskiego Klubu Seniora w Chełmku  10  osób wzięło udział w kursie dla opiekunów osób starszych.

Z końcem lipca br. zakończyła się realizacja 7 seminariów będących częścią projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości”.