WADOWICE

Kontakt: Tel.: 33 873 21 10, wadowice@kolping.pl

Motto Klubu Seniora:
„KOCHAJ CZŁOWIEKA I KOCHAJ BOGA,

BO TO NAJPROSTSZA DO NIEBA DROGA.”

Zgodnie z założeniami projektu „ Aktywni  lokalnie, myślący globalnie”, okres edukacyjno – przygotowawczy dobiega końca. Powstają nowe Kolpingowskie Kluby Seniora. Projekt finansowany jest przez ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012-2013, a realizowany jest przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce, za pośrednictwem pięciu Rodzin Kolpinga działających  w  południowej części naszego kraju. Rodzina Kolpinga z Wadowic jest jedną z tej piątki.

Projekt przeznaczony jest dla seniorów w wieku 60+ . W naszym wadowickim Stowarzyszeniu R. K. w projekcie uczestniczyło 13 osób. Zgodnie z założeniami projektu beneficjenci uczestniczyli w warsztatach  rozwoju osobistego „Dojrzałość na czasie”, w kursie komputerowym „ e- Senior”, oraz warsztatach edukacji globalnej „ Senior – społeczeństwo – system”. Na spotkaniach w Gdańsku, w Luborzycy pod Krakowem i w wadowickim Stowarzyszeniu Rodzina Kolpinga  przygotowano liderów  Kopingowskich Klubów Seniora. Osoby te musiały zdeklarować  chęć działania w projekcie, aktywny udział w organizowaniu klubu  oraz być w wieku 60 plus.

Zarząd Stowarzyszenia podjął uchwałę o utworzeniu Kolpingowskiego Klubu Seniora jako kolejnej z sekcji działania. W połowie grudnia 2013 roku odbyło się uroczyste spotkanie inauguracyjne Klubu.

Zrealizowane działania:

1. Warsztaty rozwoju osobistego „ Dojrzałość na czasie”
2. Wizyta studyjna w R.K. Gdańsk.
3. Zakładanie , finansowanie i prowadzenie KKS
4. Warsztaty „e-Senior” w Wadowicach
5. Warsztaty „Senior – społeczeństwo – system” – działania na rzecz zrównowazonego rozwoju i aktywizacji seniorów

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.

Projekty: