SENIORZY OTWARCI NA ŚWIAT

Rodzina Kolpinga „Klub Celtycki” w Krakowie wraz z Kolpingowskim Klubem Seniora rozpoczęła w maju realizację projektu: „Seniorzy otwarci na świat”, który skierowany jest do osób 60+. Celem projektu jest zwiększenie aktywności społecznej seniorów mieszkających na terenie dzielnic Prądnik Czerwony i Prądnik Biały w Krakowie.

Ideą przewodnią projektu, są podróże i odkrycia, które mają być sposobem na przełamywanie obaw i barier seniorów związanych z nauką języków obcych, obsługą komputera, rozwijaniem pasji, zainteresowań i poprzez to własnej osobowości, nawiązywanie nowych kontaktów społecznych i osobistych.

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W ramach  projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości" w Rodzinie Kolpinga w Makowie Podhalańskim odbyły się dwa z trzech zaplanowanych obiadów.

Z Kolpingowskiego Klubu Seniora w Chełmku  10  osób wzięło udział w kursie dla opiekunów osób starszych.

Z końcem lipca br. zakończyła się realizacja 7 seminariów będących częścią projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości”.

Projekty: