SENIORZY OTWARCI NA ŚWIAT

Rodzina Kolpinga „Klub Celtycki” w Krakowie wraz z Kolpingowskim Klubem Seniora rozpoczęła w maju realizację projektu: „Seniorzy otwarci na świat”, który skierowany jest do osób 60+. Celem projektu jest zwiększenie aktywności społecznej seniorów mieszkających na terenie dzielnic Prądnik Czerwony i Prądnik Biały w Krakowie.

Ideą przewodnią projektu, są podróże i odkrycia, które mają być sposobem na przełamywanie obaw i barier seniorów związanych z nauką języków obcych, obsługą komputera, rozwijaniem pasji, zainteresowań i poprzez to własnej osobowości, nawiązywanie nowych kontaktów społecznych i osobistych.

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).

Projekty: