SENIORZY DLA DEMOKRACJI

Projekt przeciwdziała wykluczeniu społecznemu, publicznemu i cyfrowemu 300 seniorów i dotyczy rozwoju 5 Kolpingowskich Klubów Seniora (KKS) w woj. podkarpackim, małopolskim i opolskim, mających stanowić punkty wsparcia aktywności lokalnej osób 60+, poprzez tworzenie samopomocowych grup, rozwój form samoorganizacji seniorów, poradnictwo prawne i obywatelskie, kursy komputerowe oraz transfer dobrych praktyk od działającego z sukcesami Partnera z Ukrainy.

Projekt zakłada powstanie 5 samowystarczalnych KKS działających wolontaryjnie w 3 wymiarach:

a) seniorzy dla seniorów poprzez samopomoc i samoorganizację minimum 50 osób,
 b) seniorzy dla otoczenia poprzez aktywizację społeczną w ramach akcji i porad obywatelskich w środowiskach lokalnych dla min 300 osób,
 c) seniorzy u seniorów poprzez wymianę doświadczeń w ramach kongresu KKS z udziałem 40 osób oraz  Partnera z Ukrainy.

Nowatorskie podejście w ramach projektu polega na aktywizacji społecznej seniorów przez samopomoc, samoorganizację i wykorzystywanie mechanizmów demokratycznych. w celu przeciwdziałania wykluczeniu osób 60+. Działania projektowe będą realizowane od kwietnia 2014 do grudnia 2015 r.

Strona www projektu:

Projekt realizowany w ramach Programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG

www.eeagrants.org

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).

Projekty: