Rękodzieło - uczymy się od siebie nawzajem

Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczął realizację projektu „Rękodzieło  - uczymy się od siebie nawzajem” realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Celem projektu „Rękodzieło  - uczymy się od siebie nawzajem” jest wzrost aktywności 90 osób w wieku 60+ w ich środowiskach lokalnych tj. na terenie Bochni, Brzeska, Dębna, Krakowa, Luborzycy, Prus i Porąbki Uszewskiej. Projekt łączy aktywność edukacyjną seniorów, skupionych w wokół lokalnych Klubów Seniora, z promocją wolontariatu i przygotowaniem do podejmowania takiej aktywności na rzecz lokalnego społeczeństwa. Poprzez udział w warsztatach uczących różnych technik rękodzielniczych, uczestnicy nabędą konkretne umiejętności manualne, którymi będą mogli podzielić się w innych klubach seniora.

Okres realizacji projektu: 01.06-30.11.2016 r.

Działania projektowe:
• Warsztaty rękodzielnicze „U mnie w  klubie – uczę się”
• Zajęcia lokalne „Z wizytą w klubie – uczę innych”
• Wizyta w muzeum etnograficznym oraz udział w warsztatach muzealnych
• Prowadzenie SENIOR na portalu www.senior.kolping

Grupa docelowa projektu:

90 osób, seniorów w wieku 60+ działających w ramach Kolpingowskich Klubów Seniora przy Stowarzyszeniach Rodzina Kolpinga w województwie Małopolskim tj. na terenie Dębna, Porąbki Uszewskiej, Bochni, Brzeska, Krakowa (dwa kluby), Luborzycy i Prus.

Pliki do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin

W listopadzie 2018 r. ZCDK w Krakowie organizuje  bezpłatne szkolenie „Opiekun osoby starszej” realizowane w ramach projektu ASOS.

Projekty: