LUBORZYCA

Kolpingowki Klub Seniora w Luborzycy

przy Rodzinie Kolpinga w Luborzycy

Kontakt: Marianna Jasiówka, tel. 605 351 323

Klub powstał 1 grudnia 2012 roku z inicjatywy 6 seniorek - liderek uczestniczek projektu, przeprowadzonego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce. Tworzą go osoby doświadczone w działaniach społecznych na rzecz społeczności lokalnej, pełne energii i zapału do pracy.

W listopadzie 2012 roku seniorki-liderki pozyskały pomieszczenie w Szkole Podstawowej im. 600-lecia UJ w Luborzycy, które zaadaptowały na Kolpingowski Klub Seniora. Od tamtego czasu spotkania w Klubie odbywają się regularnie co tydzień. Od początku stycznia 2013 r. seniorki zainicjowały rytmikę dla osób starszych, która przyciąga coraz większą liczbę osób. Dzięki uczestnictwie 14 osób z Klubu w projekcie „Lokalny Senior – Aktywny Europejczyk” udało się zorganizować cykliczny kurs języka angielskiego (wtorek, godz. 17.00) oraz zajęcia fizyczne (czwartek, godz. 18.00). Dodatkowo KKS organizuje raz w miesiącu spotkania z cyklu Zdrowie Seniora oraz spotkania w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmowego Seniora. Członkowie Klubu biorą udział w innego rodzaju warsztatach i projektach dla osób starszych, dostępnych w Małopolsce, a swoją wiedzą i nabytymi umiejętnościami dzielą się z pozostałymi członkami.

Działalność Klubu ukierunkowana jest m.in. na:

• edukację społeczną i zdrowotną
  • promocję aktywnego i zdrowego stylu życia
  • rozwój zainteresowań i talentów
  • integrację międzypokoleniową
  • organizowanie spotkań i imprez integracyjnych
  • kursy językowe
  • kursy komputerowe
  • adekwatne do wieku, stopnia sprawności oraz zainteresowań członków Klubu.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.

Projekty: