KOLPING

Dzieło Kolpinga to ogólnoświatowy katolicki związek świeckich, który od ponad 150 lat wprowadza w życie ideę pomocy dla samopomocy - wyzwalającej inicjatywę, która motywuje do działania.Podstawowymi jednostkami organizacyjnymi są stowarzyszenia – Rodziny Kolpinga, które działają głównie na rzecz dzieci i młodzieży, seniorów, osób bezrobotnych i innych grup potrzebujących wsparcia. Rodziny Kolpinga zrzeszone są w Związku Centralnym Dzieła Kolpinga w Polsce z siedzibą w Krakowie.

Dzieło Kolpinga prowadzi szeroką działalność na rzecz lokalnych środowisk. Działania nasze opierają się na zasadzie „pomocy dla samopomocy”. Oznacza to, że nie tylko staramy się zaspokoić najpilniejsze potrzeby, ale chcemy, by udzielane przez nas wsparcie angażowało potrzebujących w rozwiązywanie własnych problemów, wyzwalało ich inicjatywę i stwarzało im możliwości do dalszego samodzielnego działania.

Rodziny Kolpinga działające na terenie Polski tworzą Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce z siedzibą w Krakowie.

Misją Dzieła Kolpinga jest:

Jako chrześcijanie trwamy mocni w wierze, troszczymy się o rodzinę, doceniamy wartość i godność pracy oraz pomagamy lokalnym społecznościom.

Folder informacyjny nt. Dzieła Kolpinga:

KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ:

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).

Projekty: