KLUBY SENIORA

Dzieło Kolpinga w Polsce od wielu lat prowadzi wsparcie w zakresie inicjowania i prowadzenia Kolpingowskich Klubów Seniora (KKS). Obecnie w KKSach działa ok. 300 seniorów, którzy rozwijają ofertę w trzech obszarach:

- seniorzy dla seniorów (nieformalna edukacja wzajemna, kursy komputerowe, zajęcia edukacyjne w różnych obszarach tematycznych, programy samopomocowe),

- seniorzy dla otoczenia (działania na rzecz własnej społeczności lokalnej o charakterze charytatywnym – pomoc chorym, odwiedziny w domach, hospicjach, szpitalach, paczki świąteczne),

- seniorzy u seniorów (wymiana dobrych praktyk, budowanie relacji, networking z innymi klubami seniora).

Wszystkie kluby działają przy Rodzinach Kolpinga jako samopomocowe grupy seniorów. KKSy działają w oparciu o wolontaryjną ideę samopomocy oraz aktywizacji seniorów. Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce jako struktura parasolowa dla Stowarzyszeń Rodzin Kolpinga oraz działających przy nich Klubów Seniora pełni rolę wzmacniającą i rozwijającą zarówno struktury społeczne stowarzyszeń i klubów jak i ich ofertę merytoryczną skierowaną do społeczności lokalnej.

W ramach struktur kolpingowkich działają następujące Kluby Seniora:

- KKS Jarosław

- KKS Luborzyca

- KKS Chełmek

- KKS Kraków "Klub Celtycki"

- KKS Kraków - Nowy Bieżanów

- KKS w Bochni

- KKS w Brzesku

- KKS w Dębnie

- KKS w Porębie Żegoty

- KKS w Wadowicach

- KKS Maków Podhalański

- KKS Oświęcim

- KKS Porąbka Uszewska

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.

Projekty: