JAROSŁAW

Kolpingowski Klub Seniora

przy Rodzinie Kolpinga w Jarosławiu

Kontakt: poczta@chrystuskrol.com, tel. 166212703, Barbara Bąk.

Nasz Klub działa od 2013 roku i powołany został z inicjatywy Proboszcza Parafii ks. Prałata Andrzeja Surowca – Prezesa Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Jarosławiu. Klub skupia 32 członków, w tym aktywnie i systematycznie działających w pracach klubu – 25.

Kolpingowski Klub Seniora zintegrował ludzi starszych z naszej parafii, których łączą wspólne zainteresowania w ramach programu „U Kolpinga seniorzy razem, aktywnie i twórczo” motywował osoby zrzeszone w klubie do podjęcia aktywności fizycznej, artystycznej i intelektualnej.

Nasza działalność skupia się wokół „kawiarenki Seniora” i polega głównie na: dyskusjach przy kawie i herbacie, czytaniu fragmentów literatury polskiej i światowej, spotkaniach z ciekawymi ludźmi, słuchaniu muzyki rozrywkowej i klasycznej, a przede wszystkim na rozmowach z drugim człowiekiem pozwalających na dzielenie się troskami i osiągnięciami życiowymi i wymianie doświadczeń. Prowadzeniu grup zainteresowań, w których można rozwijać swoje pasje i wzbogacać umiejętności artystyczne.

Oprócz wymienionych przedsięwzięć realizowano zarówno te wynikające z Projektów jak również z przyjmowanych miesięcznych planów pracy klubu.

Wymienić tu należy:

• udział w szkoleniach organizowanych przez Centralny Związek dzieła Kolpinga w Polsce;
  • seniorzy aktywnie uczestniczą w życiu społecznym i kulturalnym środowiska poprzez przygotowywanie i prezentowanie programów artystycznych w tym również    działalność chóru seniora.
  • klub prowadzi aktywną działalność rekreacyjno- sportową poprzez organizację zajęć zarówno w sali sportowej jak również w terenie, szczególnym zainteresowaniem członków cieszą się organizowane przez klub wycieczki turystyczne. Do chwili obecnej zorganizowano: pielgrzymkę szlakiem św. Jana Pawła II w tym Kraków- Łagiewniki – Wadowice, wycieczki - w Bieszczady, w Pieniny oraz do Nałęczowa Kazimierza i Sandomierza.
  • wymianę doświadczeń z klubem seniora ze Stalowej Woli w tym celu zorganizowano m.in. spotkanie w Parafialnym Ośrodku Rekreacyjno- Wypoczynkowym w  Heluszu, oraz w Tarnobrzegu;
  • organizowanie corocznych obchodów Dnia Seniora;
  • coroczny udział w przygotowaniach do Orszaku Trzech Króli organizowanym na terenie Jarosławia przez naszą Parafię.

Spotkania klubowe odbywają się w każdy wtorek miesiąca w godzinach: 15.00 – 18.00.

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).

Projekty: