BOCHNIA

Kolpingowski Klub Seniora

przy Rodzinie Kolpinga w Bochni

Kontakt: tel.+ 48 14 635 11 17, bochnia@kolping.pl

Od grudnia 2013 r. działa Kolpingowki Klub Seniora w Bochni. Spotkania członków Klubu odbywają się w poniedziałki o godzinie 10:00. W ramach działań Klubu organizowane są wyjazdy, odczyty, prelekcje, spotkania Seniorów. We współpracy z innymi lokalnymi Stowarzyszeniami - Rodzinami Kolpinga została wystawiona sztuka teatralna oraz zorganizowany koncert kolęd.

Co kilka miesięcy organizowane i przeprowadzane są warsztaty z obsługi komputera i Internetu dla Seniorów, które cieszą się dużym zainteresowaniem.

Zajęcia prowadzi w ramach wolontariatu członkini stowarzyszenia. Podjęto również współpracę ze Szkołą  Podstawową nr 2  organizując międzypokoleniowe zajęcia komputerowe, na których Seniorzy przy wsparciu uczniów uczyli się zakładania oraz obsługi poczty email. Od 2012 roku osoby starsze uczestniczą również w kursach języka angielskiego dla Seniorów, które prowadzone są w ramach odpłatnej działalności statutowej.

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).

Projekty: