ARTYKUŁY
01.2016

Kolpingowskie Kluby Seniora jako punkty wsparcia aktywności lokalnej

Od kwietnia 2014 r. do grudnia 2015 r. Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce w ramach Programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z funduszy EOG realizował projekt „Seniorzy dla demokracji”, który był z jednej strony odpowiedzią na problem wykluczenia społecznego, publicznego i cyfrowego seniorów w wieku 60+, z drugiej strony mobilizował tę grupę do działania na rzecz lokalnej społeczności.

Ze względu na globalne zmiany demograficzne, za którymi nie nadążają mechanizmy działania społeczeństwa, gospodarki i administracji, seniorzy to grupa szczególnie narażona na wykluczenie, a brak jej obecności w strukturach i formach społeczeństwa obywatelskiego, osłabia system demokratyczny i obniża jakość funkcjonowania społeczności lokalnych. Z drugiej strony seniorzy są postrzegani jako grupa społeczna bierna, słaba fizycznie, nieatrakcyjna ekonomicznie, niewykwalifikowana, stanowiąca obciążenie dla publicznych systemów opieki społecznej. Zwiększanie się udziału demograficznego seniorów wymaga zatem zmian w modelu relacji społecznych i podjęcia działań zwiększających ich aktywność obywatelską.

Celem projektu „Seniorzy dla demokracji” było powstanie 5 samowystarczalnych Kolpingowskich Klubów Seniora działających wolontaryjnie w 3 wymiarach: seniorzy dla seniorów-samopomoc i samoorganizacja, seniorzy dla otoczenia-aktywizacja społeczna poprzez akcje i porady obywatelskie w środowiskach lokalnych i seniorzy u seniorów-wymiana doświadczeń w ramach kongresu senioralnego.
Rezultatem projektu jest powstanie i rozwój oferty 5 Kolpingowskich Klubów Seniora (KKS) działających w Jarosławiu (woj. podkarpackie), Makowie Podhalańskim, Wadowicach i Brzesku (woj. małopolskie) oraz w Staniszczach Wielkich (woj. opolskie), które stały się punktami wsparcia aktywności lokalnej osób 60+ dzięki działaniom grup samopomocowych, zrzeszających ponad 100 osób, rozwój samoorganizacji seniorów, świadczenie poradnictwa prawnego i obywatelskiego oraz ofertę kursów komputerowych.

Pierwszym etapem działań projektowych było przeprowadzenie pięciu warsztatów rozwoju osobistego, których celem było przełamanie podstawowej bariery w aktywności lokalnej seniorów tj. braku wiary w sens życia, aktywność i samorealizację w wieku senioralnym. Wzmocnieni seniorzy przystąpili do tworzenia grup samopomocowych i ustalania ich planu działania. W ciągu kilkunastomiesięcznego działania grup seniorzy zrealizowali wiele cennych inicjatyw na rzecz swojego otocznia: odwiedzali chorych w szpitalach i hospicjach, pomagali osobom niepełnosprawnym w zakupach, uczestniczyli w przygotowaniu kiermaszy i lokalnych świąt, pomagali dzieciom w świetlicach w odrabianiu zadań domowych, prowadzili bibliotekę parafialną. Grupy organizowały też przedsięwzięcia kulturalne i rekreacyjne dla seniorów: wyjazdy do teatru, kina i opery, wieczorki poezji, dyskusyjne kluby filmowe, wieczorki taneczne, spacery i ćwiczenia.

Poprzez ofertę kursów komputerowych przełamywano kolejną barierę związaną z wykluczeniem cyfrowym seniorów. W 10 kursach komputerowych udział wzięło ponad 120 seniorów. Natomiast udział w 10 szkoleniach „Mechanizmy i narzędzia demokracji lokalnej” uzupełnił ofertę aktywizującą dla seniorów w zakresie wzmacniania ich podmiotowości jako obywateli korzystających w pełni z praw obywatela. Efektem tych działań był m.in. udział przedstawicieli KKS w tworzeniu lokalnych Rad Seniorów.

Seniorzy z KKS obsługiwali wolontarystycznie powołane w ramach projektu Senioralne Punkty Poradnictwa Prawnego i Obywatelskiego, w których z profesjonalnych usług prawnych skorzystało prawie 300 osób.

Niezwykle cennym forum wymiany doświadczeń był kongres senioralny zorganizowany w Heluszu z udziałem partnera projektu, Dzieła Kolpinga na Ukrainie. Spotkanie to zainspirowano nas do pogłębienia współpracy i przygotowania wspólnego polsko-ukraińskiego projektu w ramach Programu RITA „Przemiany w regionie”, który został właśnie zaakceptowany i będzie realizowany w roku 2016.

W realizacji działań projektu „Seniorzy dla demokracji” uczestniczyło aktywnie ponad 100 seniorów, a co najmniej 300 osób skorzystało z oferty kursów komputerowych i poradnictwa prawnego. Dzięki zaangażowaniu seniorów z KKS zostało zrealizowanych ponad 50 akcji na rzecz lokalnej społeczności.

Beata Harasimowicz
Koordynatorka projektu

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).