10.2015

Za nami szkolenia z wolontariatu seniorów

Projekt „Partycypacja przyjazna seniorom” jest już na półmetku. Za nami szkolenia z wolontariatu seniorów, które zorganizowaliśmy w Inwałdzie i w Tarnowie.

Uczestnicy - przedstawiciele Kolpingowskich Klubów Seniora z Małopolski i Podkarpacia dowiedzieli się jakie są formy wolontariatu i jakie warunki formalno - prawne wolontariatu powinny być spełnione. Przede wszystkim jednak wspólnie zastanawiali się nad pytaniem - "wolontariat - czy to dla mnie?", dyskutowali nad korzyściami z bycia wolontariuszem oraz dzielili się dobrymi praktykami. Są bowiem wśród kolpingowkich seniorów osoby, którzy wolontaryjnie niosą pomoc innym. Efektem szkolenia było przygotowanie osobistego planu aktywności wolontaryjnej oraz pełne przekonanie każdego seniora, że.... "wolontariat jest dla mnie"!

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji ze szkoleń:

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.