09.2015

Z seniorami na Beskidzkiej Drodze św. Jakuba

Niezwykle piękny odcinek jakubowego szlaku odkryliśmy między Lanckoroną a Kalwarią Zebrzydowską. A wszystko dzięki seniorom ze Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Krakowie-Nowym Bieżanowie, którzy do wspólnego wędrowania zaprosili również przedstawicieli innych małopolskich klubów seniora.

W przedostatni weekend sierpnia, na zaproszenie Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Krakowie-Nowym Bieżanowie, grupa 30 seniorów z Nowego Bieżanowa, ale i Bochni, Dębna, Chełmka, Oświęcimia jak i z całego Krakowa gościła w Lanckoronie. W sobotę 22.08.2015 r., podczas wieczornej prelekcji dwójki przedstawicieli Fundacji Idź Dalej -Agnieszka Jaworska i Michał Ptak opowiadali o praktycznych aspektach wędrowania do Composteli i zachęcali do poznawania szlaków jakubowych również w Polsce. Następnie, w niedzielę, towarzyszyli seniorom w wędrowaniu szlakiem św. Jakuba do Kalwarii Zebrzydowskiej.

Spotkanie było częścią projektu „Coś dla ciała, coś dla ducha. Wiem-potrafię-dbam”, aktywizującego osoby starsze w województwie małopolskim. Odcinek Lanckorona – Kalwaria Zebrzydowska jest częścią Beskidzkiej Drogi św. Jakuba, nad którą czuwa Bractwo św. Jakuba w Szczyrku. Do pokonania jest 5,5 km w niezwykle malowniczym terenie, a dodatkowo Lanckorona oraz Kalwaria są wyjątkowymi miejscami, które warto odwiedzić – zwłaszcza w niespiesznym (pielgrzymim) tempie.

W listopadzie 2018 r. ZCDK w Krakowie organizuje  bezpłatne szkolenie „Opiekun osoby starszej” realizowane w ramach projektu ASOS.