09.2015

Wizyta studyjna w Chełmku

Jak ważne są wzajemne wizyty – o tym mogli dowiedzieć się członkowie krakowskiego Klubu Seniora podczas wizyty w Chełmku.

Dnia 5 września br. 26 przedstawicieli Kolpingowskiego Klubu Seniora z Krakowa odbyło wizytę studyjną do klubu seniora, który już prawie od trzech lat podejmuje liczne inicjatywy dla chełmeckich seniorów ale i również dla lokalnej społeczności.

Kolpingowski Klub Seniora w Chełmku powstał 14 listopada 2012 r. z inicjatywy 6 seniorek - liderek uczestniczek projektu koordynowanego przez Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Chełmku. Od samego początku wyraźnie zaznaczył się na arenie działań trzeciego sektora chełmeckiej społeczności. Klub tworzą osoby pełne pasji: doświadczone matki i babcie, artystki, turystki, poetki, miłośniczki gór i dwóch kółek, zaangażowane w działania na rzecz innych, ogarnięte radością wspólnego przebywania i wcielające w życie nieszablonowe pomysły. W styczniu 2013 r. Kolpingowski Klub Seniora w Chełmku został wyróżniony statuetką „Lider 2012” przyznawaną przez Gminę Chełmek.
Podczas spotkania krakowscy seniorzy mogli z bliska poznać działania aktywnych pań (w Klubie działają jak na razie same kobiety) jak i zobaczyć siedzibę klubu. Spotkanie, w którym wzięło udział ponad 50 osób sprawiło wiele radości obu stronom. Wspaniała atmosfera nie opuszczała uczestników spotkania. Wspólnie odśpiewano nawet hymny obu klubów. Było serdecznie i wesoło. Najważniejsza jednak była możliwość porównania doświadczeń w podejmowanej aktywności z seniorami i dla seniorów jak i możliwość wzajemnego poznania się.

Wizytę, którą połączono ze zwiedzaniem Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu, zorganizowano w ramach projektu „Wiem-potrafię-dbam” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W listopadzie 2018 r. ZCDK w Krakowie organizuje  bezpłatne szkolenie „Opiekun osoby starszej” realizowane w ramach projektu ASOS.