11.2015

Wizyta studyjna do Wrocławia

Jedziemy grupą, której wielką wartością jest koleżeńskość, przyjaźń a więc doskonale wpisujemy się w klimat „Miasta Seniorów”.

Miasto skąpane w jesiennym słońcu, mieniące się różnymi barwami, wita nas ciepło, bo taki jest Wrocław – taka jego atmosfera. Program wizyty bardzo obiecujący, atrakcyjny . Rozpoczynamy u Sióstr Elżbietanek, które z radością w oczach dbały , abyśmy byli mocni nie tylko duchem ale i ciałem.
          Jednak celem było wysłuchanie prelekcji  p. Roberta  Pawliszko Zastępcy Dyrektora  WCS do zadań specjalnych na temat strategii działania. Wykład zaciekawił nas przedstawioną szeroką ofertą w budowaniu pozytywnego wizerunku ludzi starszych, jako pełnych energii, odnajdujących się w życiu, w pełnym tego słowa znaczeniu. Wrocławskie Centrum jest miejscem w którym spotykają się liderzy Klubów Seniora a jest we Wrocławiu 78, 11 UTW i innych organizacji działających na rzecz seniorów. Jest płaszczyzną  informacji , koordynującą, wspierającą aktywność w życiu publicznym, kulturalnym, wolontariacie, dzielącą się swoimi doświadczeniami a wolą i naszych Klubów jest działanie a to wyjaśnia wszystko. Ponadto nie zabrakło informacji w zakresie działań  informacyjno-komunikacyjnych jak  również dbania o pozytywny wizerunek seniorów. Taka jest potrzeba, aby zbierać wzorce i w zależności od infrastruktury je realizować. Motto to:” Starzeć się pięknie „ .
         Ogromnych wrażeń dostarczyło nam zwiedzanie Wrocławia z Przewodnikiem, który nie zanudzał – wręcz przeciwnie z wielką pasją opowiadał o zabytkach, przenosił w czasie, by poznać początki miasta. Był to Ostrów Tumski, Muzeum Archidiecezjalne, Katedra pw. Jana Chrzciciela, dziedziniec Zakładu Narodowego im. Ossolińskich, Kościół Najświętszego Imienia Jezus , Uniwersytetu Wrocławskiego , Stare Jatki i oczywiście Ratusz – perła zabytków.  Musieliśmy też zobaczyć Panoramę Racławicką.
        Żal było odjeżdżać ale wszystko ma swój koniec i my też zachwyceni, pełni emocji, pięknych doznań wracamy do siebie - przecież za naszą sprawą u nas też jest i może być cudownie.
         Dziękujemy za doskonale przygotowaną Wizytę Studyjną, czujemy się wzmocnieni, gotowi do działań do kreatywnych pomysłów aby  nam się żyło jeszcze lepiej.

Autorka: Marianna Sitek

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.