01.2016

Wieści z Wadowic

Rok 2015 dobiegł końca. Czas na podsumowania działań naszego KKS-u. Kończymy kontynuowany od prawie dwóch lat projekt „Seniorzy dla demokracji”.
Działania w tym projekcie wymuszały na realizatorach i beneficjentach precyzję i zdyscyplinowanie, a te czynniki z kolei wpłynęły na doskonałe efekty realizowanych zadań. Odbywaliśmy liczne konferencje, szkolenia i kursy obsługi komputera. Pracowaliśmy na rzecz lokalnych społeczności, zdobywaliśmy potrzebną w obecnych czasach senioralną wiedzę prawniczą. Poznawaliśmy zasady zdrowego żywienia i umiejętności zachowania dobrego stanu zdrowia. Wiele czasu poświęcaliśmy na rozrywkę. Przyjmowaliśmy liczne grupy pielgrzymkowe z kraju i zagranicy.
Prowadzimy kolpingowski punkt pośrednictwa pracy, który w tym roku odwiedziło 210 osób poszukujących pracy, z czego 84 pobrały kontakty do pracodawcy.
Od września ubiegłego roku do grudnia 2015 prowadziliśmy bezpłatny Kolpingowski Punkt Porad Prawnych i Obywatelskich dla seniorów 60+, gdzie udzielono seniorom 58 porad prawnych, a 28 osób skorzystało z poradnictwa grupowego.
Bardzo dużo czasu poświęciliśmy kolpingowskim pielgrzymkom odwiedzającym nasze miasto. Prezentujemy im własne doświadczenia i przeżycia związane ze Świętym Janem Pawłem II, a także przekazujemy nam tylko znane ciekawostki z czasów, gdy mieszkał u nas przyszły Święty Papież.
W tym roku odwiedziło nasze papieskie miasto 14 grup kolpingowskich, w tym 40 osobowa grupa z Niemiec z miejscowości Gelsenkirchen koło Essen. Gościliśmy także Księży Prezesów Krajowych z Urugwaju i Peru.
W naszym 15 osobowym Klubie Seniora odbywają się także 3 razy w miesiącu zajęcia cykliczne, Odbyliśmy zajęcia z dziedziny fryzjerstwa i pielęgnacji włosów. Kontynuujemy kurs florystyczny ze szczególnym uwzględnieniem wykonawstwa i kompozycji sztucznych kwiatów.
Wspomnieć należy, że czas naszych seniorek jest ograniczony różnymi obowiązkami rodzinnymi (np. opieka nad wnuczkami), dlatego terminy kolejnych zajęć ustalamy na spotkaniu bieżącym. W każdym spotkaniu bierze udział średnio 10 osób. Systematycznie urządzamy wieczory wspomnień pt. „Wracamy do naszej młodości” – odtwarzamy dawne filmy z kaset VHS i płytek DVD z przebojami z tamtych lat. W ramach zajęć systematycznie uczestniczymy też w ciekawszych seansach filmowych w wadowickim kinie „Centrum”. Zwiedziliśmy wspólnie Muzeum Ziemi Wadowickiej oraz Dom Muzeum Świętego Jana Pawła II. Wzięliśmy udział w inauguracji roku akademickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którą to uroczystość uświetnił swoim wykładem Profesor dr hab. Franciszek Ziejka. W zajęciach Uniwersytetu udział bierze 6 osób z naszego K.K.S. –u.
W pomieszczeniu naszego Stowarzyszenia i K.K.S. –u zorganizowaliśmy senioralny kącik zdrowia, gdzie nasza koleżanka seniorka przekazuje najnowsze informacje dotyczące ochrony zdrowia seniorów. Kącik wyposażony jest w apteczkę pierwszej pomocy, glukometr, termometr i aparat do pomiaru ciśnienia tętniczego. Na koniec pragnę dodać, że nasze seniorki i seniorzy chętnie wspomagają się w potrzebie nawet przez telefon.

Zygmunt J. Barycz

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).