09.2015

Wieczorek z poezją ks. Jana Twardowskiego w Rodzinie Kolpinga w Brzesku

W ubiegły czwartek w pomieszczeniach Rodziny Kolpinga przy ul. Ogrodowej spotkali się na wieczorku przy kawie i herbacie, miłośnicy poezji ks. Jana Twardowskiego. Spotkanie zorganizowane przez Rodzinę Kolpinga i Kolpingowski Klub Seniora, poprowadziła członkini Rodziny Kolpinga i KKS-u pani Emilia Zydroń, przedstawiając przybyłym sylwetkę oraz twórczość poety ks. Jana Twardowskiego – głównego bohatera wieczoru.

Pani Emilia czytała jego wiersze, w których pisał o sprawach najważniejszych dla człowieka bez zbędnego patosu: o miłości, wierze, Bogu, cierpieniu, życiu i śmierci. Czytała wiersze smutne i wesołe, pełna podziwu dla autora swoim ciepłym głosem budowała refleksyjny nastrój.

Gościem specjalnym spotkania w Rodzinie Kolpinga była poetka – pani Anna Gaudnik, na co dzień farmaceutka. Czytała swoją poezję – opowiadając przy tym o swojej pracy w aptece w Porąbce Uszewskiej, o kontaktach z ludźmi, którzy ją inspirowali do twórczości będąc równocześnie jej klientami-pacjentami. Dorobek pani Ani jest wielowątkowy i bardzo bogaty. W swoich wierszach pisała m.in. o problemach osób mieszkających na wsi, którym różne trudności i problemy wydają się w danym momencie nie do pokonania. Jednak okazuje się, że da się je rozwiązać a może pomóc w tym wiedza farmaceutki – pani Ani.

Swoją poezją podzieliła się również ze słuchaczami druga przedstawicielka Rodziny Kolpinga i KKS-u – pani Krystyna Plichta, która jak mówi skromnie o sobie pisze „tylko do szuflady”. Lecz po wysłuchaniu jej kilku wierszy stwierdziliśmy, że tę szufladę należy wreszcie szeroko otworzyć a swoją twórczością powinna się podzielić z innymi. Wśród wielu tekstów na szczególną uwagę zasługuje jej  wiersz o bł. ks. A. Kolpingu, którego treść zna cała „Polska Kolpingowska Wspólnota” gdyż ukazał on się w ogólnopolskim biuletynie Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce.

Do Błogosławionego ks. Adolfa Kolpinga

„Testament Twój nakazuje,
aby innym pomagać.
Szczególnie w trudnościach
trochę siebie im dawać.

Mam siłę – to trochę jej dam,
gdyż inni jej potrzebują
Lecz Ty Adolfie nam wskaż
tych co jej nie zmarnują.

Zdarza się, że mam wolny czas
więc też poświęcić go mogę
dla kogoś co, właśnie ma
przed sobą trudną drogę.

Dziś czasy trudne są
Gdy żyłeś będą były trudniejsze,
Lecz mimo trudnych chwil
umiałeś okazać serce.

Prosimy zatem dla nas
o dużo wytrwałości
by idee wcielać Twe
w kolpingowskiej codzienności

Założenia Twe spełniamy
Trzeba pomóc –pomagamy

Lecz czasem zapał mija
Motywacji nieraz brak
Ogarnia nas zniechęcenie
a przecież nie można tak.

Dlatego prosimy Cię bardzo
naucz nas Ojcze jak żyć
by nasze serca jak Twoje
dla innych umiały też bić”.

Pani Emilia, gospodyni spotkania, także podzieliła się z nami swoją poezją, a jeden z jej wierszy wzruszył szczególnie, oto fragment :

Matka

„Ona kocha - jak nikt na świecie
ona wie - kiedy wy nie wiecie
ona czuje, gdy ból twe serce przeszywa
gdy ty cierpisz ona nieszczęśliwa(...)”

Na koniec spotkania Pani Emilia odczytała „Polską litanię” – ks. Jana Twardowskiego. „Litania” to 20-minutowa inwokacja do kilkudziesięciu wizerunków Matki Boskiej z różnych miejsc w Polsce, niejednokrotnie miejsc historycznie związanych z naszą ojczyzną. W litanię włączyli się wszyscy przybyli na wieczorek, gdyż po każdej strofie wzywaliśmy (Maryjo)„módl się za nami”.

Kolpingowski wieczorek z poezją był wzruszającym ponad dwugodzinnym przeżyciem dla uczestników, radość i zaduma przeplatały się nawzajem, a granatowe niebo przeszywane promieniami zachodzącego słońca, widoczne za oknem, wpuszczało światło, które dodatkowo budowało niepowtarzalny nastrój.

Planujemy kolejne wieczorki na które już teraz zapraszamy.

Józef Pabian

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).