06.2019

W Chełmku z Niedzielnym Obiadem
Spotkania dla Seniorów pod hasłem „Niedzielne  Obiady ” odbyły się w Chełmku dwukrotnie- 2 oraz 23 czerwca 2019 r., oba w Zajeździe Józstach.

W trakcie posiłku, Seniorki z KKSu Chełmek oraz ze Stowarzyszenia „Rodzina Kolpinga” miały okazję poznać bliżej postać bł. A. Kolpinga oraz posłuchać o działalności KKSu i Stowarzyszenia. Przy stole biesiadnym czas mijał szybko, rozmowy toczyły się wartko a śpiew rozweselał uczestników.

Akcja „Niedzielne Obiady” jest współfinansowana przez projekt ASOS „Kufer pełen możliwości”. Poprzez działania projektowe kolpingowski wolntariat seniorów prowadzi i rozwija samopomoc i samoorganizację w społeczności lokalnej. W trakcie wspólnego posiłku i niedzielnego spotkania biesiadnicy zapominają o samotności, szczególnie doskwierającej w dzień świąteczny.

Bliskość, zainteresowanie innych, możliwość degustacji pysznych potraw to szczególnie wartościowy czas dla osób starszych, które na co dzień borykają się z tęsknotą za przeszłością i rodziną, najczęściej zajętą swoim życiem. Obecność drugiego człowieka w dniu tak szczególnym jest bezcenna

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.