10.2019

Trwają debaty „z Kufrem”

Od sierpnia w małopolskich Rodzinach Kolpinga trwają debaty z „Kufrem” w ramach projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości” realizowanego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Debaty to przedsięwzięcie integrujące seniorów i promujące działalność wolontaryjną seniorów w KKS. Tytułowy kufer w trakcie realizacji projektu wędruje wśród Klubów Seniora uczestniczących w projekcie. Podróż prawdziwego kolpingowskiego kufra rozpoczęła się w sierpniu Luborzycy. Do Kufra Rodziny wkładają pamiątki, przedmioty symbolizujące działalność Kolpinga, jego osiągnięcia, jego wartości- np. zdjęcia, publikacje, rękodzieło, portrety. W zamyśle kufer wędrując po KKSach jest pretekstem do dyskusji nad działalnością Rodzin Kolpinga i Klubów Seniora, nad ich różnorodnością i specyfiką lokalną i globalną.

Kufer ma inspirować i stymulować do dalszych działań, ma być przedsięwzięciem wzmacniającym tożsamość społeczną, integrującym. Każdy Klub Seniora wkłada do kufra „coś od siebie”, co symbolizuje działalność Rodziny Kolpinga w środowisku lokalnym.

Akcja „Kufer Kolpinga pełen możliwości” ma  motywować i inspirować  Rodziny Kolpinga wraz z ich Kolpingowskimi Klubami Seniora do podejmowania dalszych działań i rozwijania swojej działalności. W październiku odbyły się następujące spotkania- Debaty

• 09.10. 2019 - Chełmek  -  KKS - grupa ponad 50 pań, działania: spotkania cotygodniowe, udział w programach miejskich, kontynuacja niedzielnych obiadów w mniejszym gronie z własnych środków, udział członkiń w grupie teatralnej;
  • 11.10. 2019 -  Oświęcim  -  nowa siedziba, opieka duchowa oo.salezjanów , grupa KKS –  spotkania co 2 tyg. rękodzieło artystyczne – malowanie na szkle, ikony, szydełkowanie,  kartki świąteczne, świętowanie imienin i urodzin;
  • 12.10. 2019 - Kraków-N.Bieżanów  -  KKS 40 osób, zajęcia dla seniorów, grupa teatralna i chór, partnerstwo z KF Bochum-Linden  wzorcowe przez ponad 25 lat, promocja Kolpinga
  • 15.10. 2019 - Maków Podhalański -  50 osób w KKS, wolontariat w dziennej świetlicy dla seniorów, współpraca z samorządem, odwiedziny w DPS i szpitalu, wydarzenia - raz w miesiącu  – teatr, wycieczka, spotkanie,
  • 18.10. Bochnia -  KKS 40 osób, udział w projektach ZCDK i FDK oraz własnych, wolontariat w DPS (certyfikowany), dbałość o symbole Kolpinga,  działania dla seniorów – gimnastyka

Kolejne spotkania planowane są w listopadzie w Wadowicach, Dębnie, Porębie Żegoty, Krakowie i Lipnicy Małej.

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.