07.2015

Szlakiem św. Jakuba

9.07.2015 odbyła się kolejna prelekcja skierowana do seniorów 60+ z Prądnika Białego i Czerwonego z cyklu podróżnicze spotkania edukacyjne. Tym razem zaplanowano spotkanie poświęcone drodze św. Jakuba pt.:  „Szlak św. Jakuba  - kulturalno – chrześcijańskie drogi w Europie”.

Jako prelegentka wystąpiła Magdalena Szczudło, która w maju przeszła kolejny odcinek tego szlaku - tym razem Camino Francés - Drogę Francuską (774 km).

Na spotkaniu zostały zaprezentowane informacje dotyczące szlaków pielgrzymkowych - Camino de Compostela - Dróg św. Jakuba.

Droga św. Jakuba, nazywana często także po hiszpańsku Camino de Santiago to szlak pielgrzymkowy do katedry w Santiago de Compostela w Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii. W katedrze tej, według przekonań pielgrzymów, znajduje się ciało św. Jakuba Większego Apostoła. Nie ma jednej trasy pielgrzymki, a uczestnicy mogą dotrzeć do celu jednym z wielu szlaków. Droga oznaczona jest muszlą św. Jakuba, która jest także symbolem pielgrzymów, i żółtymi strzałkami.
Istniejąca od ponad tysiąca lat Droga św. Jakuba jest jednym z najważniejszych chrześcijańskich szlaków pielgrzymkowych, obok szlaków do Rzymu i Jerozolimy.

Na spotkaniu nie zabrakło również poczęstunku z Hiszpanii, aby przybliżyć również i hiszpańskie smaki.

Działanie zostało zrealizowane w ramach projektu "Seniorzy otwarci na świat". Projekt jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W listopadzie 2018 r. ZCDK w Krakowie organizuje  bezpłatne szkolenie „Opiekun osoby starszej” realizowane w ramach projektu ASOS.