10.2015

Szlakiem św. Jakuba w Krakowie - zapraszamy!

Rodzina Kolpinga Kraków Nowy Bieżanów wraz z Kolpingowskim Klubem Seniora zaprasza na wspólne wędrowanie szlakiem św. Jakuba.

Tym razem pójdziemy malowniczą trasą wzdłuż Wisły - na odcinku Mały Rynek – Tyniec (ok. 10km). Wspólne wędrowanie odbędzie się 3-go października

Wyruszamy o godz.: 13:00 z Małego Rynku (miejsce zbiórki). Wspólnie podążymy drogą św. Jakuba. Szacowany czas pieszej wędrówki wynosi ok. 3 godzin. Natomiast powrót planowany jest autobusem/statkiem.

Zachęcamy do wzięcia kijków.
Więcej informacji można uzyskać telefonicznie: 602-397-408
Koszt: bilet powrotny z Tyńca.
Prosimy wziąć własny prowiant.

Uwaga: w przypadku deszczowej pogody pielgrzymka zostanie odwołana.

O samym szlaku:
Droga św. Jakuba, nazywana często także po hiszpańsku Camino de Santiago to szlak pielgrzymkowy do katedry w Santiago de Compostela w Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii. Nie ma jednej trasy pielgrzymki, a uczestnicy mogą dotrzeć do celu jednym z wielu szlaków. Droga oznaczona jest muszlą św. Jakuba, która jest także symbolem pielgrzymów, i żółtymi strzałkami. Istniejąca od ponad tysiąca lat, w tym również w Polsce, Droga św. Jakuba jest jednym z najważniejszych chrześcijańskich szlaków pielgrzymkowych, obok szlaków do Rzymu i Jerozolimy.
Papież Jan Paweł II był w Santiago dwukrotnie, raz nawet przeszedł niewielki odcinek Camino Frances. Szlak ten został ogłoszony pierwszym Europejskim Szlakiem Kulturowym w październiku 1987 r. oraz wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 1993 r.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.