08.2015

Spotkanie u Danieli

W piękny słoneczny czwartek licznie przybyły seniorki i seniorzy – wśród nich przewodniczący brzeskiej Rodziny Kolpinga, do naszej przemiłej koleżanki Danieli na tzw. „spotkanie ogródkowe” członków Kolpingowskiego Klubu Seniora.

Atmosfera była gorąca – nie tylko ze względu na pogodę. Śpiewaliśmy piosenki biesiadne, ale też maryjne i patriotyczne, jak przy tego rodzaju spotkaniach opowiadaliśmy również kawały, rozmawialiśmy na wiele interesujących tematów. Wszystko to odbywało się przy suto zastawionym stole, a o nasze podniebienia zadbała gospodyni Daniela wraz z liderką KKS Stasią przy udziale też innych uczestniczek spotkania. Były kiełbaski, skrzydełka, ciasteczka i owoce, kompoty, soki i ... „miód z 21 ula”. Nie zabrakło też przetworów własnej produkcji. Gdy już zrobiło się ciemno nasze seniorki „uskrzydliło” – myślę, że po zjedzeniu pysznych pieczonych skrzydełek. Weszły na trampolinę i „zaczęły fruwać”, pokazując jak wysportowane są kobiety 60 +. Na szczęście obyło się bez ofiar i złamań. miała darmową terapię antystresową – tzw. śmiechoterapię. Niestety, to co dobre szybko się kończy. Żal było się rozejść, ale cóż sąsiedzi gospodyni naszego spotkania już po 22-giej zaczęli gasić światło – to był dla nas jasny znak, że pora kończyć biesiadę.
Spotkanie oczywiście udało się znakomicie.
Kolejne spotkanie z cyklu kolpingowskich letnich „spotkań ogródkowych” będzie u koleżanki z naszego Kolpingowskiego Klubu Seniora Jasi.

uczestniczka spotkania

W ramach  projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości" w Rodzinie Kolpinga w Makowie Podhalańskim odbyły się dwa z trzech zaplanowanych obiadów.

Z Kolpingowskiego Klubu Seniora w Chełmku  10  osób wzięło udział w kursie dla opiekunów osób starszych.

Z końcem lipca br. zakończyła się realizacja 7 seminariów będących częścią projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości”.