07.2017

Seniorzy na scenie

Już 2 lipca zaprezentują się dwa Kolpingowskie Klubu Seniora - z Bochni i z Krakowa - Nowego Bieżanowa na scenie podczas pikniku pn. „Rodzinna Niedziela z NGO 2017”. RODZINNA NIEDZIELA z NGO 2017”, Uzbornia (Bochnia).

Zapraszamy!

W PROGRAMIE (amfiteatr):...
godz. 15.00 – rozpoczęcie – przywitanie
godz. 15.15 - „NA HARCERSKIM SZLAKU ” - występ chóru „Złota Jesień”
godz. 15.45 – prezentacja PTTK Bochnia
godz. 16.00 - „WODEWIL KRAKOWSKI” Kolpingowski Klub Seniora z Nowego Bieżanowa
godz. 16.30 – „NA CYGAŃSKĄNUTĘ” - Kolpingowski Klub Seniora działający przy stowarzyszeniu KOLPING Bochnia
godz. 17.00 - „SMOK ZE SMOCZEJ JAMY” – przedstawienie teatralne w wykonaniu dzieci i młodzieży z „Ochronki”
godz. 17.45 - „QUIZ BOCHEŃSKI” –Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej
godz. 18.00 - „KONCERT UCZNIÓW ZPSM – program Stowarzyszenia „Dla Muzyki”
godz.18.30 - „ZESPÓŁ PIEŚNI I TAŃCA- BISKUPIANIE”
godz. 19.00 - „recital Marcina Korbuta”

DODATKOWE ATRAKCJE (parking przed anfiteatrem):

„ZIELONA CZYTELNIA” konkursy, zabawy - propozycja dla całych rodzin zapewniona przez Stowarzyszenie Bibliotekarzy w Bochni

„WARSZTATY BALONOWE - ZWIERZAKI„ oraz „malowanie twarzy, propozycja dla dzieci prowadzona przez Stowarzyszenie "Ochronka - Dom Serce Ludzie”

„MALOWANIE TWARZY” , baloniki, prezentacja oferty edukacyjnej propozycja Centrum Edukacyjnego SIGMA

„AKADEMIA BEZPIECZEŃSTWA STRAŻNIKA WOJTUSIA” konkurs rysunkowy, pamiątkowe zdjęcie z „Strażnikiem Wojtusiem”, słodkie niespodzianki, Strażnika Wojtusia” oraz zabawy dla najmłodszych i nie tylko prowadzone przez Straż Miejską
„WARSZTATY MODELARSKIE” to czas na poznanie tajników składania modeli samolotów – propozycja Klubu Modelarstwa Lotniczego działającego przy MDK
„WARSZTATY PLASTYCZNE” w tym zabawa z recyklingiem p.n. „Zróbmy coś razem” prowadzone przez Polski Związek Niewidomych , „warsztaty filcowania” propozycja Kolpingowskiego Klubu Seniora” z Nowego Bieżanowa oraz „Kolorować każdy może, jeden lepiej drugi gorzej….” „kolorowanki ze zwierzątkami” i nie tylko - prowadzą „Bochnianie Bezdomniakom” oraz bocheński Kolping,
„WARSZTATY ARTYSTYCZNO-ARCHITEKTONICZNO-ANIMACYJNE” propozycja bocheńskiej pracowni architektury krajobrazu RERUM
"PRZYGODA Z KAMERĄ. PODSTAWY OBSŁUGI PRAWDZIWEJ KAMERY TELEWIZYJNEJ" atrakcja przygotowana przez Fundację I like!
„MINI WYSTAWA” aranżacja mini wystawy albumów, książek, map, pamiątek, krzyżówka z hasłami o Bochni i o partnerskim Saarlouis. Propozycja Stowarzyszenia Partnerskiego Bochnia - Saarlouis

„PUNKTY DLA ZDROWIA” - pomiar tlenku węgla w wydychanym powietrzu (dla palaczy), pokaz pierwszej pomocy w ramach działań Polskiego Czerwonego Krzyża i Sanepidu, pomiar poziomu glukozy we krwi, i ciśnienia tętniczego, „próbka” masażu oraz konsultacja z lekarzem propozycja Klubu Zdrowia działającego w ramach Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej. Dodatkowo będzie możliwość konsultacji logopedy - Gabinet PA PU GA zapewnia KOLPING. Stowarzyszenie Bochnia Młodych będzie promować akcję „ZOSTAŃ DAWCĄ SZPIKU KOSTNEGO”, Towarzystwa Przyjaciół Chorych "Hospicjum" im. bł. E. Bojanowskiego informowanie o domowym hospicjum, quiz.
PUNKTY Z „DORĄ ŻYWNOŚCIĄ” dla dbających o zdrowie „SMACZNIE I ZDROWO” warsztaty połączone z degustacją potraw dla chętnych przepis na ich wykonanie propozycja Klubu Zdrowia.

„REGIONALNA PODRÓŻ KULINARNA - Kogutka i krówki Frankówki – propozycja LGD „Dolina Raby” warsztaty parzenia kawy, eko-zywność,
„MAŁA TURYSTYKA” gra terenowa, krzyżówka rodzinna to propozycja PTTK (Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze), prezentacja oferty turystycznej „Cudze chwalicie swego nie znacie” Kopalnia Soli Bochnia

PUNKT INFORMACJI PRAWNEJ – Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Bochni

PUNKT INFORMACJI DLA SENIORÓW – możliwość wyrobienia Ogólnopolskiej Karty Seniora oraz otrzymania czasopisma Głosu Seniora zapewnia Stowarzyszenie MANKO oraz bocheński KOLPING

„ATRAKCJE – DLA NAJMŁODSZYCH, STARSZYCH ...” nagrody, słodkie niespodzianki, baloniki, bańki mydlane, zapewnia Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Bochni

IMPREZY TOWARZYSZĄCE (boiska sportowe):

"SPORTOWA NIEDZIELA z TKKF" - propozycja TKKF Promień (Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej Ognisko Promień w Bochni) poprowadzi Zawody strzeleckie - różne kategorie wiekowe

SYMULTANA SZACHOWA (prowadzona przez byłego Mistrza Polski Nauczycieli) - od godz.15.00 - do ostatniej partii

„ROZGRYWKI SPORTOWE” , konkursy, rozgrywki sportowe poprowadzi Liturgiczna Służba Ołtarza

Piknik pn. „Rodzinna Niedziela z NGO 2017” współfinansowany jest ze środków Gminy Miasta Bochnia w ramach otwartego konkursu ofert w dziedzinie kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego.

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.