06.2015

RK Nowy Bieżanów - zajęcia z ziołolecznictwa

Za nami już pierwsze spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Wiem - potrafię – dbam” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020. Spotkanie w ramach obszaru: Wiedza do zdrowia! Profilaktyka oparta na zdobywaniu wiedzy poświęcone było ziołolecznictwu. Pani Maria, prelegenta przywiozła ze sobą pącza różnorodnych ziół, przygotowała również herbatki jak i nalewki ziołowe. Seminarium, które odbyło się 15.06.2015 dotyczyło wiedzy coraz bardziej popularnej i stosowanej w profilaktyce zdrowotnej. Na spotkaniu uczestnicy mogli się dowiedzieć, jakie zioła stosować w różnych dolegliwościach oraz jak przyrządzać ziołowe mikstury. Podczas spotkania nie zabrakło próbowania i testowania naparów ziołowych jak i miodów  Co zostało podkreślone, warto korzystać z naturalnej apteki, gdyż zioła towarzyszące nam od najdawniejszych czasów, są naszymi najstarszymi sprzymierzeńcami w walce z chorobami. Posiadając odpowiednią wiedzę o ziołach, sposobach ich zbioru i przyrządzaniu można leczyć i zapobiegać różnym chorobom. Pani Maria przygotowała dla każdego uczestnika broszurkę Magiczna siła ziół zawierającą cenne informacje o samych ziołach, o ich zastosowaniu jak i gotowe recepty na przygotowanie odpowiedniego naparu czy innego medykamentu. Kolejne spotkanie zaplanowano w lipcu.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.