06.2015

RK Nowy Bieżanów - opieka nad chorym (warsztat)

W sobotę, 20.06.2015 zorganizowano warsztat Domowa opieka na chorym, który poświęcony był udzielaniu pierwszej pomocy. Ratownik medyczny zaproszony na spotkanie uczył, jak się zachować i jak udzielać pierwszej pomocy osobie poszkodowanej. Zajęcia miały typowy charakter warsztatowy, a uczestnicy dowiedzieli się i przećwiczyli na fantomach, jak zachować się w przypadku różnych sytuacji zagrażających życiu czy zdrowiu. Seniorzy mieli okazję nauczyć się zatamowania krwotoku, poznali i przećwiczyli udzielanie pierwszej pomocy w przypadku wypadku czy też w przypadku zakrztuszenia. Pytano również, jak udzielić pomocy osobie chorej na cukrzycę, a jak zachować się w przypadku ataku padaczki. Warsztaty były niezwykle cenne i cztery godziny, jakie zaplanowano na spotkanie minęły bardzo szybko. Warsztat zrealizowano w ramach obszaru: Umiejętności na zdrowie! Profilaktyka oparta na nabywaniu praktyki w ramach projektu „Wiem - potrafię – dbam” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).