06.2015

RK Nowy Bieżanów - opieka nad chorym (warsztat)

W sobotę, 20.06.2015 zorganizowano warsztat Domowa opieka na chorym, który poświęcony był udzielaniu pierwszej pomocy. Ratownik medyczny zaproszony na spotkanie uczył, jak się zachować i jak udzielać pierwszej pomocy osobie poszkodowanej. Zajęcia miały typowy charakter warsztatowy, a uczestnicy dowiedzieli się i przećwiczyli na fantomach, jak zachować się w przypadku różnych sytuacji zagrażających życiu czy zdrowiu. Seniorzy mieli okazję nauczyć się zatamowania krwotoku, poznali i przećwiczyli udzielanie pierwszej pomocy w przypadku wypadku czy też w przypadku zakrztuszenia. Pytano również, jak udzielić pomocy osobie chorej na cukrzycę, a jak zachować się w przypadku ataku padaczki. Warsztaty były niezwykle cenne i cztery godziny, jakie zaplanowano na spotkanie minęły bardzo szybko. Warsztat zrealizowano w ramach obszaru: Umiejętności na zdrowie! Profilaktyka oparta na nabywaniu praktyki w ramach projektu „Wiem - potrafię – dbam” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

W ramach  projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości" w Rodzinie Kolpinga w Makowie Podhalańskim odbyły się dwa z trzech zaplanowanych obiadów.

Z Kolpingowskiego Klubu Seniora w Chełmku  10  osób wzięło udział w kursie dla opiekunów osób starszych.

Z końcem lipca br. zakończyła się realizacja 7 seminariów będących częścią projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości”.