04.2017

Profilaktyka zdrowia – wiedza i praktyka

Rodzina Kolpinga w Dębnie już w maju rozpoczyna działania w ramach programu: Profilaktyka zdrowia – wiedza i praktyka, które będą realizowane na terenie dwóch powiatów: brzeskiego oraz grodzkiego - m. Kraków.

Projekt jest współfinansowany ze środków otrzymanych od Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Celem projektu „Profilaktyka zdrowia – wiedza i praktyka” jest popularyzacja zdrowego trybu życia poprzez poprawę jakości edukacji 80 osób starszych 60 + i zwiększenie różnorodności działań na rzecz osób starszych 60+ w zakresie profilaktyki prozdrowotnej w okresie maj-grudzień 2017 przy 2 Stowarzyszeniach Rodzinach Kolpinga. Projekt odpowiada na zdiagnozowane problemy osób starszych w obszarze profilaktyki zdrowotnej seniorów 60+. Działania projektowe kładą nacisk na teoretyczne i praktyczne formy wsparcia dla seniorów obejmując trzy aspekty profilaktyki zdrowotnej – wiedzę, umiejętność i ruch. Działania zostały tak zaplanowane, aby zmotywować osoby starsze 60+ będące grupą docelową projektu do podejmowania działań prozdrowotnych i zachowania aktywności ruchowej.

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.