04.2017

Potęga awangardy

Już 12.05.2017 grupa seniorów w ramach projektu Między historiami - senior na drodze zobaczy wystawę Potęga awangardy. Działanie jest realizowane przez Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga „Klub Celtycki” w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Wystawa "Potęga awangardy" gromadzi prace nie pokazywane wcześniej polskiej publiczności, dzieła wielkich i klasycznych już dla historii sztuki artystów, takich jak Fernand Léger, Edvard Munch, Kazimierz  Malewicz, Piet Mondrian czy Alexander Archipenko. Pracom tworzonym w pierwszych dekadach XX wieku towarzyszą dzieła współczesne dialogujące z historycznymi obiektami.

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.