27.11.2015

Konsumencka Akademia Seniora Aktywnego

Projekt „Konsumencka Akademia Seniora Aktywnego” (akronim: KASA) realizowany przez Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Bochni przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego jest już na finiszu.

Celem projektu jest podniesienie poziomu wiedzy osób starszych w dziedzinie praw konsumenckich oraz w dziedzinie umiejętności ochrony przed działalnością przestępczą osób okradających seniorów, np. przy wykorzystaniu popularnej metody „na wnuczka”. Chcielibyśmy wyposażyć seniorów w wiedzę, która poprawi ich bezpieczeństwo oraz pomoże radzić sobie np. przy odstępowaniu od umowy zawartej na prezentacji lub przy składaniu reklamacji.

W ramach projektu wydrukowano  i rozpropagowano biuletyny: „Senior świadomy konsument” (cz. 1 i 2) oraz „Bezpieczny senior” (biuletyn opracowano przy współpracy z Komendą Powiatową Policji w Bochni), a także internetowy poradnik obejmujący odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania z zakresu praw konsumenta jak również przeprowadzono ponad  30 spotkań-prelekcji z prawnikiem w wybranych Klubach Seniora na terenie wszystkich subregionów Województwa Małopolskiego

Okres realizacji projektu: maj-listopad 2015 r.

Pobierz biuletyny:

Bezpieczny senior.

Senior. Świadomy konsument.cz.1

Senior. Świadomy konsument. cz.2

Poradnik.

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).