08.2015

Kolpingowska Senioriada

W dniach 21-23 sierpnia 2015 r. w Heluszu koło Jarosławia Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce wraz z Rodziną Kolpinga w Jarosławiu organizuje Kolpingowską Senioriadę.

Celem Senioriady jest promowanie działań kolpingowskich Klubów Seniora, a także wymiana doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie działań dla seniorów pomiędzy polskimi i ukraińskimi Rodzinami Kolpinga. W programie zaplanowaliśmy prezentacje działań Kolpingowskich Klubów Seniora, referaty nt. polityki senioralnej w Polsce i na Ukrainie, warsztaty współpracy, a także działania rekreacyjne, w tym wspólne ognisko, spotkanie z Rodziną Kolpinga w Jarosławiu, a także zwiedzanie miasta. W trakcie spotkania będzie okazja do zaprezentowania działań Klubów Seniora.
Spotkanie rozpoczyna się w piątek, 21.08.2015 r. o godz.18.00, a kończy 23.08.2015 r. ok. godz. 15.00

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).