08.2019

Klub Seniora w Chełmku na kursie opiekunów osób starszych
Z Kolpingowskiego Klubu Seniora w Chełmku  10  osób wzięło udział w kursie dla opiekunów osób starszych.

Jak widać zainteresowanie wśród klubowiczek było spore, a byłoby jeszcze większe gdyby nie czas wakacji.  Według osób biorących udział kurs okazał się bardzo ciekawy, a zagadnienia na nim poruszane można wykorzystać w praktyce, także we własnych domach.

Kurs odbył się w terminie 24 lipiec- 1 sierpień 2019 r.  w Zajeździe „Józstach” w Chełmku i prowadzony był przez panią  Teresę Hopek z Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Wadowicach. Profesjonalne zajęcia dostarczyły wiadomości na tematy różnorodne, obejmujące w całości opiekę nad osobą starszą w zakresie pielęgnacyjnym, psychospołecznym, chorób w wieku podeszłym. Na warsztatach przekazano też wiedzę i zagadnienia z farmakoterapii i rehabilitacji a także etyki, odżywiania oraz sposoby organizowania czasu podopiecznemu.

Wiadomości poszerzyły w dużym stopniu dotychczasową wiedzę, bardzo przydatną w środowisku senioralnym, którą bez obawy można spożytkować  w ramach pomocy czy samopomocy. Udział w tym szkoleniu  uświadomił paniom jeszcze bardziej zasadność prowadzonych kursów, dostrzegając potrzebę edukacji w tych tak ważnych tematach w niestety starzejącym się społeczeństwie.

Część praktyczna odbędzie się we wrześniu.

W ramach  projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości" w Rodzinie Kolpinga w Makowie Podhalańskim odbyły się dwa z trzech zaplanowanych obiadów.

Z końcem lipca br. zakończyła się realizacja 7 seminariów będących częścią projektu „Kufer Kolpinga pełen możliwości”.