11.2015

Droga św. Jakuba z seniorami

Droga św. Jakuba, nazywana często także po hiszpańsku Camino de Santiago to szlak pielgrzymkowy do katedry w Santiago de Compostela w Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii.  Papież Jan Paweł II był w Santiago dwukrotnie, raz nawet przeszedł niewielki odcinek Camino Frances. Po wizycie Jana Pawła II w Santiago de Compostela w 1982 r. Rada Europy uznała Drogę św. Jakuba za drogę o szczególnym znaczeniu dla kultury kontynentu i zaapelowała o odtwarzanie i utrzymywanie dawnych szlaków pątniczych. Szlak ten został ogłoszony pierwszym Europejskim Szlakiem Kulturowym w październiku 1987 r. oraz wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 1993 r. W dniu 5 lipca 2015 roku podjęto decyzję o rozszerzeniu szlaków jakubowych w Hiszpanii i wpisano cztery kolejne szlaki na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Również w Polsce przecinają się drogi św. Jakuba. Nie ma jednej trasy pielgrzymki, a uczestnicy mogą dotrzeć do celu jednym z wielu szlaków. Droga do Santiago de Compostela zaczyna się od progu własnego domu. Stąd też seniorzy z Kolpingowskiego Klubu Seniora przy Stowarzyszeniu Rodzina Kolpinga w Krakowie - Nowym Bieżanowie podejmują inicjatywę i zapraszając przedstawicieli z innych Klubów Seniora, by wspólnie przemierzać  (na razie) polskie drogi św. Jakuba.

W tym roku zorganizowano również dwie prelekcje poświęcone tej tematyce, aby wędrówka była nie tylko aktywnym, fizycznym wyzwaniem, ale i właściwym przeżyciem duchowym. Prelegentami były osoby, które same przeszły nie tylko drogami św. Jakuba w Polsce, ale i doszły do katedry w Santiago de Compostela, w Hiszpanii, w której, według przekonań pielgrzymów, znajduje się ciało św. Jakuba Większego Apostoła.

Ponadto wspólnie z małopolskimi seniorami (z Bochni, Chełmka, Dębna i Oświęcimia) przewędrowano Beskidzką Drogą św. Jakuba na odcinku Lanckorona – Kalwaria Zebrzydowska (13.08.2015) i Rychwałd – Żywiec (18.10.2015)  jak również Małopolską Drogą św. Jakuba na trasie Kraków – Tyniec (3.10.2015). W sumie, we wszystkich trzech wyprawach wzięły udział 103 osoby – przede wszystkim osoby w wieku 60+ z Krakowa.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Krakowie Nowym Bieżanowie zdecydowało się na taką inicjatywę – wędrowanie drogami św. Jakuba ze względu na dogodną lokalizację (z każdego miejsca oraz dostępną dla seniorów), możliwość wyboru trasy (dopasowanie do możliwości seniorów) jak i inspirującą tematykę. Część działań zrealizowano w ramach projektu „Wiem-potrafię-dbam” w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020. w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020
Taka forma spędzania czasu nie wymaga zbytnich nakładów finansowych, a pozwala zarówno na odkrywanie piękna Polski poprzez wędrowanie urokliwymi szlakami, wzmocnienie sprawności fizycznej poprzez wysiłek wędrówki, integrację środowiska poprzez wspólną inicjatywę jak i na spotkanie z samym sobą na szlaku pielgrzymim.

Zapraszamy osoby zainteresowane do przyłączenia się Kolpingowskiego Klubu Seniora - do kontaktu nbkrakow@kolping.pl

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.