10.2015

Brzeska partycypacja seniorów

W piękne sierpniowe popołudnie po raz kolejny spotkali się członkowie brzeskiego KKS-u, tym razem w ogródku u Janiny, której bardzo dziękujemy za gościnę.

Było radośnie i pysznie - nie zabrakło dobrego jedzenia i picia. Śpiewaliśmy piosenki przy akompaniamencie gitary, na której przygrywał pan Andrzej – nowa osoba w naszym Klubie. Był też czas na rozmowy. Szczególnie ważnym tematem były potrzeby brzeskich seniorów i problemy, z którymi spotykamy się w codziennym „seniorskim” życiu w mieście. Temat szczególnie ważny gdyż właśnie w tych dniach konstytuuje się Rada Seniorów przy Urzędzie Gminy. Nareszcie będziemy mieć głos w naszych sprawach, chcemy mieć wpływ na to, co w naszym środowisku będzie się działo, aby poprawić sytuację osób starszych. Chcemy walczyć o nasze prawa i szacunek, na który zapracowaliśmy sobie przez te nasze co najmniej sześćdziesiąt lat życia . Przecież to kolpingowscy seniorzy walczyli o Radę w Brzesku i  udało się! Teraz postaramy się, by szansa jaką dostajemy, nie była zmarnowana i władza brała pod uwagę to, czego oczekują seniorzy.

Wspólny czas mijał nam przyjemnie, ale zrobiło się ciemno i trzeba było się pożegnać. Spotkanie było bardzo udane. Wyszliśmy weseli i pełni optymizmu – razem możemy więcej, trzeba tylko chcieć.

uczestniczka spotkania

Projekt realizowany w ramach Programu Obywatele dla Demokracji z Funduszy EOG

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza osoby w wieku 60+ na bezpłatny kurs komupterowy.