01.2016

Brzescy seniorzy podsumowują działania

Nasz Kolpingowski Klub Seniora jako jeden z 5 Klubów realizował działania projektu „Seniorzy dla demokracji”, którego program był bardzo zróżnicowany. Kilkanaście miesięcy działań naszych seniorów we wspólnej sprawie przyniosło dobre owoce.

Rozpoczęliśmy od naboru. Nie było łatwo, każdy pytał „a cóż to za projekt” – nazwa faktycznie zagadkowa, zwłaszcza dla seniorów. Ale po spotkaniu informacyjnym zaczęliśmy się otwierać „ a może to coś dla mnie?”. I tak udało się nam zebrać najpierw 14 osobową grupę liderów KKS-u, a potem dołączyły kolejne osoby.

W upalnych miesiącach letnich – czerwcu i lipcu 2014r. program projektu oferował warsztaty rozwoju osobistego  mające na celu budowanie motywacji do działań wolontaryjnych. Aby działać dla innych, trzeba najpierw otworzyć się na świat, a warsztaty były dobrym impulsem w tym kierunku. Każdy z nas dowiedział się wiele o sobie, odkrył potencjał do działań, który mieliśmy w sobie, nie zdając sobie z tego rawy. To był pierwszy, ale milowy krok do podjęcia się niełatwego wbrew pozorom działania dla innych w konkretny i wymierny sposób, a co najważniejsze wolontaryjnie – dobrowolnie, z własnej inicjatywy. Ale satysfakcja z pomocy innym i widocznych jej owoców wynagradzała nasz trud.

W każdym miesiącu spotykaliśmy się przy kawie i herbacie, w gronie aktywnych wolontariuszy – seniorów, aby rozmawiać o tym, co każdy z nas zrobił dla innych, jak się czujemy w takiej roli i co jeszcze chcemy zorganizować. Jedni pomagali rodzinom w trudnej sytuacji, inni odwiedzali samotnych  sąsiadów czy znajomych, którzy nie mieli bliskich i nie mogli liczyć na codzienną pomoc. Czasem wystarczyło porozmawiać, czasem zrobić zakupy, pójść do apteki czy umówić na wizytę u lekarza.

Dużym wyzwaniem i przeżyciem były dla nas odwiedziny chorych w brzeskim hospicjum i wizyty u podopiecznych Ochronki. W okresie bożonarodzeniowym i wielkanocnym kilkoro z nas wraz z członkami zaprzyjaźnionego zespołu ludowego odwiedzało chorych składając życzenia, śpiewając kolędy i dzieląc się dobrym słowem. W ochronce mieszkają dzieci i dorośli z upośledzeniem umysłowym i oni także potrzebują zainteresowania. Nasza Rodzina Kolpinga od kilku lat organizuje akcję „Podarujmy Dzieciom Gwiazdkę”. Seniorzy z KKS-u – wolontaryjnie także zaangażowali się w tę akcję. Zebraliśmy mnóstwo darów: odzież, środki czystości, zabawki, słodycze itp. i już drugi rok jedziemy, by obdarować potrzebujących.

Grupa samopomocowa to także wspólne spotkania, które nazwaliśmy „ogródkowymi”, gdyż odbywają się w plenerze. Są to ciekawe i wesołe spotkania przy „grillu czy bigosie” zastawionych stołach, które sami przygotowujemy. Każdy potrzebuje relaksu i uśmiechu, ale nie zawsze ma gdzie wyjść, dlatego takie spotkania są potrzebne. Z każdym kolejnym spotkaniem jest nas więcej – każdy przyjdzie z  żoną, mężem czy koleżanką i tak grono Seniorów się powiększa. Na tych spotkaniach jedni drugich „zarażają” chęcią pomocy innym. W ten sposób inspirujemy się wzajemnie. Ważne dla nas są też wspólne wyjazdy do teatru czy na koncert. Tu też pomagamy jedni drugim. Ktoś organizuje autobus, inny rezerwuje bilety i grupą jedziemy, a przecież wiele starszych osób chciałoby obejrzeć spektakl w teatrze, ale nie wiedzą jak dojechać, gdzie kupić bilet itp., a w grupie jest łatwiej i weselej. Takie wyjazdy to zawsze pełen autobus – 40-50 osób, ale jeżdżą też z nami młodzi i tak sztuka i kultura łączy pokolenia.

Jesienią 2014 r. mieliśmy szkolenie z zagadnień „Mechanizmów i narzędzi demokracji lokalnej”. Przed szkoleniem nie wiedzieliśmy, co kryje się pod tą nazwą. Ale pani Magda Szczudło uświadomiła nam, że możemy mieć wspływ na środowisko lokalne – na to jak może  wyglądać nasze miasto, aby było przyjazne seniorom. Opowiedziała nam o prawach, jakie nam przysługują i o zobowiązaniach władzy wobec osób starszych.

W tym samym czasie w życie weszły przepisy dotyczące gminnych Rad Seniorów, którą burmistrz każdej gminy był zobowiązany powołać. Wiedza, którą zdobyliśmy w czasie szkolenia pozwoliła nam włączyć się w powołanie takiej Rady w naszym mieście.

Wczesną wiosną wielu z nas skorzystało z kursu komputerowego, który dla nas zorganizowano w ramach projektu. Na kurs przyszli nie tylko seniorzy bezpośrednio zaangażowani w KKS-ie, ale i inni mieszkańcy miasta – nasi znajomi. I tak grono seniorów powiększało się i o Kolpingowskim Klubie Seniora było coraz głośniej.

Latem 2015 przyszedł czas na święto seniorów – Senioriadę w Jarosławiu. Nie wszyscy mogliśmy wyjechać, ale dla obecnych tam była to nagroda za zaangażowanie i okazja do wymiany doświadczeń.

Oferta projektu była też skierowana do innych seniorów z miasta i gminy. Bezpłatne poradnictwo prawne było bardzo ważną pomocą dla kilkudziesięciu osób, które z niej skorzystały. Osoby starsze napotykają niejednokrotnie na duże trudności w tym zakresie, a są to drogie usługi. Dlatego Senioralny Punkt Porad Prawnych i Obywatelskich był ważnym miejscem na mapie brzeskich usług prawnych.

W grudniu 2015 działania projektowe wprawdzie się skończyły, ale przecież wiedza i nawyki pozostały.
W środowisku byliśmy rozpoznawalni, wspólne działania „weszły w  krew”, dlatego koniec projektu to nie koniec działań seniorów dla seniorów.
Po krótkim „odpoczynku” po  Nowym Roku podejmujemy kolejne inicjatywy. Będzie to już nie tylko pomoc potrzebującym, wspólne wyjazdy, ale i wzajemna wymiana wiedzy i umiejętności. Są w naszym gronie m.in : dietetyk, ekonomista, krawcowa, animator kultury, poetka – będziemy dzielić się tym, co potrafimy na różnych warsztatach i spotkaniach .

Dziękujemy za zaproszenie nas do projektu. Był to dla nas czas dobrze wykorzystany.

Seniorzy z KKS w Brzesku

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).