05.2018

Aktywnie wśród seniorów w Małopolsce
Od maja Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Krakowie – Nowym Bieżanowie rozpoczyna realizację projektu „Sztuka życia” dofinansowanego ze środków Programu Rządowego na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.
„Sztuka życia” to projekt dedykowany 120 osobom w wieku 60+. Działania realizowane będą na terenie trzech powiatów w woj. małopolskim, gdyż do współpracy zaproszono – poza osobami starszymi z Krakowa - również seniorów z powiatu bocheńskiego i brzeskiego. Zaplanowano szereg działań w zakresie oferty edukacyjnej w obszarze kultury (zajęcia teoretyczne jak i praktyczne) i wzmocnienia poczucia bezpieczeństwa.
Co czeka osoby w wieku 60+:
o warsztaty teatralne oraz wystawianie przygotowanych spektakli (na terenie Małopolski)
o wyjścia do teatru
o nagranie profesjonalnego krótkiego filmu z udziałem seniorów
o spotkania ze sztuką tj. udział w wystawach muzealniczych z przewodnikiem
o zajęcia rękodzielnicze
o wizyta w muzeum etnograficznym
o kurs komputerowy w wymiarze 40h
o spacery „Moja mała ojczyzna” – poznajemy zakątki Małopolski
o spotkania nt. bezpieczeństwa
o debata „Seniorze, zadbaj o swoje bezpieczeństwo”

Mamy nadzieję, że inicjatywa, która powstała przy aktywnym udziale samych seniorów spotka się z pozytywnym przyjęciem wśród szerszego grona osób starszych. Zapraszamy do włączenia się w działania projektowe! Wymienione powyżej działania będą realizowane nieodpłatnie. W najbliższym czasie planowane jest spotkanie informacyjne dla osób zainteresowanych, a już dziś można uzyskać więcej informacji poprzez kontakt nbkrakow@kolping.pl
Zapraszamy.

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.