WSPIERAMY AKCJE
12.2015

Okiem seniora: Wolontariat seniorów - czy to dla mnie?

Aktywność seniora przejawia się w różny sposób i jest niezmiernie ważna, ponieważ warunkuje radośniejsze przeżywanie starości. Jest to pojęcie wielopłaszczyznowe. Jednym z obszarów w którym ja się sprawdzam jest wolontariat.
Działalność wolontaryjna jest moją drogą rozwoju osobistego, pasji,  samorealizacji a jednocześnie dążeniem do zmotywowania społeczności - do aktywności fizycznej i intelektualnej tak, „ żeby życie nie bolało”. Jak widać działa to w obydwie strony. Udowadniam więc, że wolontariat jest dla mnie. Rozpiera mnie radość widząc ludzi niegdyś zamkniętych, wycofanych a dziś uśmiechniętych, życzliwych, zadowolonych i … wdzięcznych.
Ogromnie cenię sobie przyjaźnie, które jak ciche Anioły są obok, stanowią kojący balsam mojej duszy. Jestem szczęśliwa, że mogę dać cząstkę siebie za jedno kultowe słowo „dziękuję”- choć tego nie oczekuję.

Aktywizacja, wolontariat – słowa żywe na topie
    bogate w treść i w sens ich nigdy nie zwątpię.
    Wszystko gna, pędzi naprzód, dużo się zmienia
    tylko człowiek wciąż ten sami i jego pragnienia.
            Marianna Sitek KKS Chełmek

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.