WSPIERAMY AKCJE
12.2015

Okiem seniora: Dlaczego niezbędne jest aktywizowanie seniorów?

Trudno zdefiniować słowo „senior”. Senior z łaciny oznacza starszy. Senior to nestor, to osoba najstarsza wiekiem, najstarsza w rodzinie, to najstarszy stażem pracy w danym zespole itd., można wymieniać w nieskończoność. Seniorzy to grupa ludzi, którzy są ważną, choć często pomijaną częścią społeczeństwa. Dzięki czerpaniu z ich doświadczenia możemy się wiele nauczyć. Seniorzy nie chcą być odstawieni na tzw. boczny tor, pragną być docenieni nie tylko jako babcie i dziadkowie. Dlatego niezbędne jest aktywizowanie seniorów, a to przyniesie korzyści wszystkim. Starzenie się społeczeństwa oznacza głębokie zmiany niemal we wszystkich istotnych relacjach międzyludzkich.

Marianna Jasiówka
KKS Luborzyca

18 października w Rodzinie Kolpinga w Bochni odbyła się debata „z Kufrem”. Bocheńska Rodzina podsumowała swoje działania i zaplanowała nowe.

Ponad 70 przedstawicieli 14 Kolpingowskich Klubów Seniora uczestniczy w Forum Seniora w Szczawnicy Zdrój.