WSPIERAMY AKCJE
12.2015

Okiem seniora: Dlaczego niezbędne jest aktywizowanie seniorów?

Trudno zdefiniować słowo „senior”. Senior z łaciny oznacza starszy. Senior to nestor, to osoba najstarsza wiekiem, najstarsza w rodzinie, to najstarszy stażem pracy w danym zespole itd., można wymieniać w nieskończoność. Seniorzy to grupa ludzi, którzy są ważną, choć często pomijaną częścią społeczeństwa. Dzięki czerpaniu z ich doświadczenia możemy się wiele nauczyć. Seniorzy nie chcą być odstawieni na tzw. boczny tor, pragną być docenieni nie tylko jako babcie i dziadkowie. Dlatego niezbędne jest aktywizowanie seniorów, a to przyniesie korzyści wszystkim. Starzenie się społeczeństwa oznacza głębokie zmiany niemal we wszystkich istotnych relacjach międzyludzkich.

Marianna Jasiówka
KKS Luborzyca

W ramach projektu Niedzielny Obiad chcemy wyróżnić firmy, które bezinteresownie angażują się w działania na rzecz Seniorów.

Już we wrześniu rozpoczną się zajęcia komputerowe dedykowane osobom starszym w wieku 60+.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga "Klub Celtycki" w Krakowie oraz Kolpingowski Klub Seniora w ramach projektu "Między Historiami-senior na drodze życia" planuje we wrześniu 2017 r. dwa  wydarzenia poświęcone szlakom św. Jakuba (Camino de Santiago).